Çocuğunuzun İlkokulda Başarılı Olmasını Sağlayacak İpuçları

Çocukların eğitim hayatının en önemli aşamalarından bir tanesi olan ilk öğretim dönemi, çocuklar için baskının yoğun hissedildiği ve beklenti çıtasının yüksek olduğu bir dönem. Dolayısıyla bu dönem, çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de zorlu olabiliyor. Başarılı bir okul deneyimi, artık yalnızca notlarla ve teşekkür ya da takdir belgeleri ile ölçülmüyor. Çocuk için ideal bir öğrenme ortamı oluşturmak, edindiği bilgilerin kalıcı olmasını sağlamak, bağımsız düşünme yeteneğini geliştirmek ve sağlıklı bir rekabet algısı yaratmak, ilkokul çağındaki çocuklar için oldukça önemli. İşte ebeveynler için çocukların eğitim hayatına iyi bir başlangıç yapmasını ve eğitim hayatı boyunca hevesli olduğu kadar hızlı da olmasını sağlayacak ipuçları…

Okulu Ziyaret Edin

Çocuğunuz ilkokula başlamadan önce okul binasının ve genel yapılanmasının düzenine hakim olmak, çocuğunuzla okuldaki gününün nasıl geçtiği ile ilgili sohbet ederken daha sağlıklı bir bağ kurmanızı sağlar. Öğretmenler odasının, kantinin, spor salonunun, oyun bahçesinin, konferans salonunun veya revirin okulun neresinde olduğunu bilmek her zaman için iyidir. aşağıdaki bilgileri de edinebilir ve çocuğun okuldaki programına hakim olabilirsiniz:

  • Eğitim-öğretim takvimi,
  • Okulun iletişim bilgileri,
  • Okul gezileri gibi etkinliklerin tarihi,
  • Sınav tarihleri.

Ev Ödevlerini Destekleyin

İlköğretim çağında ev ödevlerinin önemi oldukça büyüktür. Bu dönemde ev ödevleri, sınıftaki öğrenmenin pekişmesini ve çocuğun ders çalışma alışkanlığına sahip olmasını sağlar. Sorumluluk ve çalışma ahlakı kazandıran ev ödevleri, ebeveynlerin ev ortamında çocuklar için sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmasını gerektirir. Düzgün bir şekilde aydınlatılmış, sessiz ve dikkat dağıtan etmenlerden bağımsız bir çalışma alanı, çocuğun verimli çalışmasına katkıda bulunur. Ev ödevleri için zaman belirlemek ve bu süreçte ortalama 10’ar dakikalık molalar vermek,  ilkokul çağındaki çocuklar için etkili bir yöntemdir. Ebeveynlerin ev ödevlerine yardımcı olurken temel sorumluluğun çocuklarda olması, ebeveynin yalnızca rehberlik ve destek sunması gerekir. Çocuklar, eğitim hayatları boyunca hata yaparak öğrenirler ve yanlış yapmalarına engel olmak ellerinden öğrenme fırsatının alınması anlamına gelir.

Çalışma Becerilerini Öğretin

Çocuklar için sınavlara çalışmak oldukça stresli ve zorlu olabilir. Öğretmenlerin büyük bir kısmı da ebeveynlerin çocuklara destek olduğunu varsaydığından dolayı, ilkokul çağında ebeveynlere büyük bir görev düşer. Çocuklara verimli çalışma teknikleri öğretmek, hem ebeveynin üzerindeki bu büyük sorumluluğu azaltır hem de çocuğun hayatı boyunca kullanabileceği bir alışkanlık edinmiş olmasını sağlar. Bu aşamada ilk dikkat edilecek olan şey, sınav tarihlerini bilmek ve çocuğu vaktinden önce çalışması için teşvik etmektir. Örneğin, görevleri küçük parçalara ayırmayı öğretmek, çocukların ders çalışmayı gözlerinde büyütmelerine engel olur.

Daha Çok Dahil Olun

İlkokul çağındaki çocuklar için ebeveynlerin okul etkinliklerine ve eğitim çalışmalarına dahil olması oldukça faydalıdır. Ebeveynlerin okul için gönüllü çalışmalarda bulunması, çocukların önemsendiklerini hissetmesini sağlar. Bu noktada çocuğun sınırlarını çizmesine izin vermek ve istediğinden fazlasını yapmamak, böylece ona rahatsızlık vermemek önemlidir.

Okul Hakkında Konuşmaya Zaman Ayırın

İlkokul çağındaki çocuklar, okulda geçen günleri ve eğitim durumları hakkında çok daha rahat ve açık sözlü olurlar. Çocukların iletişime en açık olduğu bu dönemi kaçırmamak ve okuldaki durumu ile sorular sorarak ilgilendiğini göstermek ebeveynler için önemlidir. Çocuğunuzla her gün okuldaki günü ile ilgili konuşmak için zaman yaratabilir, böylece onu önemsediğinizi hissettirebilirsiniz. İletişim, iki yönlü ilerler. Çocukla iletişim kurarken göz kontağı kurmak, tamamlayıcı sorular sormak gibi aktif dinleme teknikleri, çocuğu daha açık iletişim kurması için teşvik eder. Aynı zamanda ebeveynin de kendi günü ile ilgili bilgi paylaşımında bulunması, daha adil bir paylaşım ortamı yaratır.

Diğer Haber ve Duyurular

×

Merhaba!

Bize bir e-posta göndermek veya WhatsApp'tan ulaşmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız

[email protected]
× İletişim